Welkom bij KPG7. Met KPG7 kan élke ondernemer zélf zijn boekhouding eenvoudig online doen. Geen gedoe meer met spreadsheets, gewoon alles overzichtelijk én online.
Boekhouden is nog nooit zo eenvoudig geweest. Je hoeft geen expert te zijn om KPG7 te gebruiken. Je hoeft geen boekhoudregels te kennen en er wordt geen gebruik gemaakt van ingewikkelde boekhoudkundige termen.
Het werken met KPG7 komt eigenlijk neer op twee dingen. Je maakt en verstuurd (per e-mail of geprint) de eigen facturen en je ontvangt en verwerkt inkomende facturen. Dat was het. Meer is natuurlijk ook mogelijk. Zo kun je ook een (eenvoudige) projectadministratie bijhouden vanwaaruit je uren factureert of de opbrengsten van bijvoorbeeld een webwinkel inboeken.
Snel van start
Om het meeste uit KPG7 te halen is het goed om te weten wat de mogelijkheden zijn.
KPG7 kent vele instellingen en mogelijkheden samengebracht in het configuratie-menu
Werken met KPG7 stapsgewijs uitgelegd per boekingsoort en invoer-scherm.
KPG7 is een online dienst. Dat wil zeggen dat alle functionaliteiten met een webbrowser zijn te benaderen. Je hoeft geen speciale software te installeren op jouw PC of Mac. Je kan het dus ook nooit kwijtraken. KPG7 draait op een webserver die automatisch wordt gebackuped. Jouw gegevens staan veilig in een professioneel datacenter en de verbinding naar KPG7 is veilig versleuteld.
KPG7 is getest met de meest gebruikte browsers. Het maakt dus niet uit wat je gebruikt voor browser of computer, KPG7 kan het aan!
En natuurlijk kun je ook bij jouw administratie als je even niet achter je eigen PC zit. Overal waar internet is is jouw administratie toegankelijk voor je.
Om te starten met online boekhouden maak je eerst een start boekjaar aan.
Handig is om in een 4 tal stappen een begin balans en administratie op te zetten.
Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag met jouw administratie. Om het meeste uit KPG7 te halen is het goed om te weten hoe het systeem is opgebouwd en wat de mogelijkheden zijn. In dit artikel gaan we hier dieper op in zodat je straks de juiste keuzes kunt maken bij het inrichten van jouw administratie.
Het werken met KPG7 komt eigenlijk neer op twee dingen. Je maakt en verstuurd (per e-mail of geprint) de eigen facturen en je ontvangt en verwerkt inkomende facturen. Dat was het. Meer is natuurlijk ook mogelijk. Zo kun je ook een (eenvoudige) projectadministratie bijhouden vanwaaruit je uren factureert of de opbrengsten van bijvoorbeeld een webwinkel inboeken.
KPG7 is een online dienst. Dat wil zeggen dat alle functionaliteiten met een webbrowser zijn te benaderen. Je hoeft geen speciale software te installeren op jouw PC of Mac. Je kan het dus ook nooit kwijtraken. KPG7 draait op een server in een professioneel datacenter die automatisch meerdere keren per dag wordt gebackuped.
KPG7 is getest met de meest gebruikte browsers. Het maakt dus niet uit wat je gebruikt voor browser of computer, KPG7 kan het aan!
En natuurlijk kun je ook bij jouw administratie als je even niet achter je eigen PC zit. Overal waar internet is is jouw administratie toegankelijk voor je.
Vanuit het servicemenu (zie ook schermindeling) heb je toegang tot de knoppenmenu met daarin de toegang tot het configuratie-scherm (knop ). De verschillende configuratiemogelijkheden staan onder elkaar.
Tegen over het behalen van omzet staat het doen van uitgaven; het maken van kosten.
De kosten die je maakt voor de inkoop van goederen, inventaris, verzekeringen, bankkosten etc. leg je vast onder 'Bedrijfsuitgaven'.
Bedrijfsuitgaven worden afgetrokken van de winst, tenzij het een investering betreft [1]. Op een investering zal in de meeste gevallen worden afgeschreven, de aanschafkosten worden dan (fiscaal gezien) verspreid over meerdere jaren. Uiteraard zal de leverancier wel graag in één keer betaald willen worden.
Investeringen kunnen worden 'geactiveerd', ofwel deze komen de 'balans' te staan. De balans is een overzicht van bezittingen en schulden van de onderneming.
[1]http://nl.wikipedia.org/wiki/Investering
Relaties zijn de partijen waarmee de onderneming zaken doet. In de meeste gevallen zijn dit dus klanten (debiteuren) of leveranciers (crediteuren).
Relaties beheer je in Relatie (boven aan het scherm links)
Je vindt hier:
Wanneer er een handelsonderneming wordt geadministreerd dan kan de voorraadbeheer-module worden ingezet.
Voorraad is bezit en staat daarom op de balans. Het is natuurlijk aan de onderneming zelf te bepalen welke (balans)rekening dit moet zijn.
Een balansrekening kan worden ingesteld om in geld of in 'stukken' te worden genoteerd. Wanneer een balansrekening een voorraad vertegenwoordigd dan kan dit alleen als de balansrekening deze stukkenregistratie toestaat. Of op een balansrekening stukkenregistratie mogelijk is wordt bepaald door de rekeningsoort (zie uitleg 'Rekeningsoorten').
Een krachtige optie binnen KPG7 is het gebruik van parameters. Parameters stellen je in staat om de invoer van transacties te versnellen door bepaalde gegevens als 'standaard' in te stellen. Overige parameters beïnvloeden hoe KPG7 eruit ziet.
Een parameter is een variabele welke door de KPG7 programmatuur wordt gelezen en verwerkt. Een parameter bevat een 'Sleutelwaarde' en 'Inhoud', waar de Sleutelwaarde bepaald waar de parameter wordt ingezet en de Inhoud bepaald wat er op die plek moet gebeuren.
Het gebruik varieert van het aantal decimalen plaatsen voor bedragen in de balans tot het formaat waarin de datum wordt weergegeven. Sleutelwaarden zijn meestal in het Engels geformuleerd.
Parameters kunnen worden gedefinieerd op Administratie-, Ondernemings- en Gebruikersniveau. Wanneer een parameter is gedefinieerd op Administratie-niveau, dan geldt deze parameter ook voor de onderneming(en) die onderdeel vormen van deze administratie en de gebruikers met toegang tot deze administratie.
Als op een lager niveau (onderneming, gebruiker) dezelfde parameter is gedefinieerd dan geldt de laagste definitie. In een administratie is een datum formaat gedefinieerd in het formaat 'yyyy-mm-dd'. Een gebruiker van deze administratie heeft in zijn eigen parameters het formaat 'dd-mm-yyyy' gedefinieerd. In de KPG7 schermen van deze gebruiker zullen alle datums in het zelf gedefinieerde formaat ('dd-mm-yyyy') zichtbaar zijn; in de schermen van alle andere gebruikers in deze administratie (zonder een zelf gedefinieerd datum formaat) zal de datum zichtbaar zijn in het formaat 'yyyy-mm-dd'.
Dropbox is een gratis online opslagdienst (clouddienst) voor bestanden. Bij Dropbox krijg je gratis 2GB aan opslagcapaciteit tot je beschikking en is te gebruiken op Windows, Mac en Linux. meer opslag capaciteit kan ook maar daar vraagt Dropbox een vergoeding voor.
Door Dropbox kunnen opgeslagen bestanden worden gekoppeld aan transacties in KPG7. Dit kunnen bestanden van alle formaten zijn, bijvoorbeeld een scan van een overkomst, kassabon of factuur.In een aantal stappen realiseer je een koppeling met Dropbox (www.dropbox.com). Door KPG7 te koppelen aan jouw Dropbox wordt er in Dropbox in de 'apps' folder de folder 'KPG7 Boekhouden' aangemaakt. KPG7 heeft alleen toegang tot deze folder. Binnen de KPG7-folder wordt een reeks subfolders gemaakt bestaande uit de transactiesoorten die KPG7 kent.
Eerst koppel je KPG7 aan Dropbox: hiervoor activeer je de module 'Dropbox' vanuit het -menu rechts-boven. Onder optionele modules vindt je de module ‘Dropbox integratie’. Bestel de module of start de proefperiode. Je kunt daarna in het configuratie-scherm (zie knop in het service-menu) de koppeling configureren.
Doorloop de 3 stappen van de module om de koppeling te realiseren. (Let op: om de autorisatiecode van Dropbox te krijgen moet je inloggen of ingelogd zijn bij Dropbox. De koppeling wordt op ondernemingsniveau vastgelegd. Bij het aanmaken van de koppeling wordt er in de Dropbox een folder gemaakt ‘apps\KPG7 Boekhouden\', binnen deze folder worden diverse folders aangemaakt voor de diverse transactiesoorten (folderbenaming is afhankelijk van de gebruikte taal).
Je kunt bestanden in deze folders zetten, bijvoorbeeld in de folder 'Factuur'. Wanneer je een factuur maakt kun je onder de Dropbox-tab op de groene knop klikken om bestanden te selecteren ter koppeling. De koppeling wordt in KPG7 opgeslagen. Let op: je kunt een bestand maar één keer koppelen. Als je dus weer een nieuwe factuur maakt, zie je het bestand niet meer.
Toegang tot jouw Dropbox wordt in KPG7 vastgelegd bij de onderneming. Dit houdt in dat iedereen met toegang tot de onderneming toegang heeft tot de bestanden in de 'KPG7 Boekhouden' folder. Let op: deze toegang regel je dus niet in Dropbox, maar in KPG7. De toegang tot Dropbox-bestanden blijft door gebruik van de app-folder beperkt tot voor transacties in KPG7 relevante bestanden. Je hoeft gebruikers in KPG7 dus niet apart toegang tot bestanden in Dropbox te geven, ook hoef je de folder in Dropbox niet te delen.
Je kunt de koppeling tussen Dropbox en KPG7 weer ongedaan maken vanuit jouw eigen Dropbox omgeving (www.dropbox.com). Je krijgt bij het ontkoppelen/deactiveren van de KPG7-app de vraag of je bestanden wilt behouden.
Er worden in KPG7 geen bestanden opgeslagen, alleen bestandsnamen. Er staan dus geen bestanden op de servers van KPG7. Ook heeft KPG7 geen functionaliteit om bestanden te verwijderen of te beheren. Het beheer van bestanden doe je zelf in jouw Dropbox.
Een terugkerende transactie(periodieke transactie) kan in KPG7 eenvoudig worden vastgelegd. De basis van een periodieke transactie is altijd een bestaande transactie die wordt herhaald. De eerste transactie voer je dus in als reguliere transactie. Nadat deze is ingevoerd kan deze worden geselecteerd om te worden herhaald.
Het uitvoeren van periodieke transacties gebeurd op de achtergrond zo'n 3 maal per dag: 's morgens, 's middags en 's avonds.
Bij twee-factor authenticatie bevat het loginproces één extra stap. Deze stap bestaat uit het invoeren van een 6-cijferige code welke door jouw smartphone wordt gegenereerd. Deze code is zeer beperkt geldig, en wijzigt van minuut tot minuut. Om in te loggen heb je dus behalve je gebruikersnaam en wachtwoord, je smartphone nodig om in te kunnen loggen. Bij het inloggen maak je dan dus gebruik van twee factoren.
Om het gebruiksgemak te verhogen kun je in het inlogscherm aangeven de betreffende computer/browser te 'onthouden' voor een periode van 30 dagen. Je hoeft dan voor die specifieke computer/browser niet telkens de 6-cijferige code in te voeren, maar voor een andere computer moet dit natuurlijk wel. Je kunt zien voor welke computers de toegang is 'bewaard' en deze eventueel op afstand weer 'vergeten'.
Het instellen van twee factor authenticatie op jouw telefoon is eenvoudig. Je scant een QR-code met de Google Authenticator app (of andere app) om de geheime sleutel uit te wisselen. Daarna weet de app de juiste code te genereren, ook als je telefoon offline is.
En wat als je je telefoon verliest? Zonder telefoon kun je geen 6-cijferige code genereren. Daarom wordt tijdens het registratie proces één permanente code gegenereerd die je op een veilige plaats moet bewaren (niet op je telefoon). Wanneer je niet de beschikking meer hebt over je telefoon gebruik je deze permanente code om in te loggen.
Onder 'Frequente vragen' hebben we enkele van de vragen opgenomen die we regelmatig bij KPG7-support krijgen.