Zakelijke aankoop privé voldaan, hoe te boeken?

Als u een zakelijke aankoop privé betaald heeft bijvoorbeeld omdat u nog niet over een zakelijke bankrekening beschikte maar u wilt deze wel boeken.

In het geval van privé betaalde kosten kun je bijvoorbeeld (als er privé regelmatig wordt voorgeschoten) een geldrekening aanmaken en deze als rekening-courant met privé gebruiken. Je boekt de bedrijfsuitgaven dan vanaf deze geldrekening. Het saldo is dan de schuld die de onderneming aan privé heeft.

Wanneer de onderneming de schuld gaat betalen boek je vanaf de reguliere geldrekening (bankrekening) naar de voorschot rekening (in werkelijkheid naar de privé rekening). Ook is het mogelijk dat wat er privé werd betaald te zien als toevoeging van geld aan de onderneming. Hier is een transactiesoort voor. Je boekt Geld toevoegen aan de onderneming dan op de voorschotrekening.

Als dit slechts incidenteel gebeurd zou je het ook via de kas kunnen laten lopen. Boek de kosten vanaf 'kas' rekening en vul dit saldo aan door geld toe te voegen aan de onderneming. (Transactie Geld toevoegen of onttrekken aan de onderneming bijschrijving)