Margeregeling

Handel je in gebruikte goederen, kunst, antiek of verzamelvoorwerpen? Dan kun je gebruikmaken van de margeregeling. Volgens deze regeling bereken je de BTW niet over de omzet, maar over het verschil tussen verkoopprijs en inkoopprijs, ofwel de winstmarge.

Om verkopen onder de marge-regeling te laten vallen kies je bij het maken van een factuur voor de BTW methode 'Margeregeling verkopen aan bedrijf of particulier'.

Bij het in stap 2 toevoegen van factuurregels voer je een verkoopprijs (per stuk) inclusief BTW in. Dit is de prijs inclusief marge, zoals de klant deze ziet en betaald. Je voert daarnaast de inkoopprijs (per stuk) in. Dit wordt gebruikt om de marge te berekenen waarover je BTW bent verschuldigd.

Na invoer van de verkoopprijs en de inkoopprijs wordt berekend hoeveel BTW er in de transactie zit verwerkt. Als je een produkt met verlies verkoopt dan is de marge negatief. Dit resulteert echter niet in een negatief BTW bedrag (je krijgt geen BTW terug). Over een negatieve marge is het BTW bedrag 0 (nul).

Op de factuur wordt geen BTW vermeld.