BTW-identificatienummer voor zelfstandigen

In het btw-nummer van zelfstandigen (eenmanszeken) is het Burger Service Nummer (BSN) verwerkt. Volgens de privacywetgeving is dit niet toegestaan, omdat je hier identiteitsfraude mee in de hand werkt. De zelfstandige ondernemer in een eenmanszaak is immers verplicht dit nummer openbaar te maken op bijvoorbeeld een website. Door een nieuw BTW-nummer te verstrekken aan eenmanszaken wordt de privacy van deze ondernemers beter beschermd. Het nieuwe nummer is niet te herleiden naar een BSN.

Alle eenmanszaken hebben een brief met een nieuw 'btw-identificatienummer' ontvangen van de Belastingdienst. Heb je een eenmanszaak? Dan ga je dit nieuwe btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020 gebruiken bij alle contacten met klanten of leveranciers. Je moet het vermelden op uw facturen en website. Staat jouw oude nummer nog op brieven of andere communicatiemiddelen? Vervang het dan door jouw nieuwe btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020.

Het nieuwe btw-identificatienummer wordt door de Belastingdienst de 'BTW-id' genoemd. Het oude BTW nummer blijft bestaan en gebruik je uitsluitend om met de Belastingdienst zelf te communiceren. Het wordt dan 'Omzetbelastingnummer' genoemd. In KPG7 kun je beide nummers vastleggen bij de onderneming (Configuratie Onderneming Wijzigen). 

Oude of nieuwe BTW-nummer op factuur?

Het BTW nummer wordt meestal weergegeven via de bij de factuursoort vastgelegde 'Ondernemingsinformatie'. Het kan zijn dat je zelf de factuursoort al eens hebt aangepast om het nummer elders weer te geven. 

Je kunt bij het vastleggen van de ondernemingsinformatie gebruik maken van 'merge-velden'. Dit zijn velden die dynamisch worden ingevuld bij het aanmaken van de factuur. Voor het BTW-nummer is dit het veld {Eigenbtwnummer}. Wanneer je dit veld gebruikt in de ondernemingsinformatie dan zal op facturen van vóór 1 januari 2020 het oude BTW-nummer ('Omzetbelastingnummer') worden vermeld, en op facturen vanaf deze datum het nieuwe BTW-nummer (BTW-id).

Voor het aanpassen van de factuursoorten ga je naar Configuratie Factuursoorten.